2007. április 25., szerda

új népi játék

Már talán nektek is feltűnt, elindult egy új népi játék Magyarországon. A lényege, hogy minden papírpénzre ráírkálnak valami üzenetet valakik a masszából.

Azt ne kérdezzétek, hogy honnan indult a játék, én is csak mindenféle kommentekből és blogokból értesültem erről(mint például a sajátomból is), bár legelőször egy vidomegosztó szájt kommentjeként láttam, hogy beszélnek erről.

Gondolom elég gyakori lesz az "Elkúrtad Fletó!", de megfogalmazható másfajta üzenet is. Például a "A pénz az szar!", vagy "Ne írj rá!", vagy "People before Profit!", vagy "Vedd el a gazdagoktól, add a szegényeknek!", szimplán egy "A" betű, stb...

A pénz, miután kikerül az illető kezéből, sok helyen megfordul, és biztos lehet benne, hogy előbb vagy utóbb eljut a címzettekhez. Ezentúl a papírpénzre (ha üzenetekkel telnek meg) tekinthetünk úgy, mint egy szórólapra, amit az emberek olyan nagy becsben tartanak, hogy kézről kézre adogatják?

A pénz fizetőeszközből a társadalmi kommunikáció egyik fontos eszközévé válik, olyan eszközzé, amellyel az emberek rövid üzeneteket továbbíthatnak egymáshoz. Teret ad a népi költészet újjáéledésének, és a pénzeken szereplő feliratok puszta létükkel is vitába szállnak a kapitalizmus vallásával, ahol a pénzt istenként kell tisztelni. A legfőbb szentséget töri meg e legújabb játékával a nép, amiért a burzsujok, bankárok és politikusok bizonyára eretneknek fogják tartani ezt a fránya népet, és rögtön máglyára szeretnék majd dobni a bűnösöket.

Persze megtalálni egy eretneket sem tudnak, helyette bevonják a sérültnek ítélt pénzeket, és újakat nyomtatnak helyettük. Ez egyre több és több forrást igényel, mert az emberek elöntik üzeneteikkel egymást, mert már érzik, hogy mi mindent mondtak volna, és amit eddig sehol sem mondhattak el, az most mindenhol elhangzik.

köfönöm fépen

Nincsenek megjegyzések: