2006. november 10., péntek

válogatás nélkül

Mostanában nem nagyon írtam. Pedig volna miről.
Észrevettem, hogy a blogom látogatottsága mindig a nemzeti ünnepek napján többszöröse az átlagnak. Úgy látszik ünnepkor megnő az igény a forradalomra.

Tegnap szereztem albérletet Pécsen, úgyhogy vasárnap cuccolok oda, de továbbra is sokat leszek Budapesten.

Kezd egy kicsit elegem lenni abból, hogy folyton folyvást arról kell beszélnünk, hogy mennyire a sárba tiporják emberi jogainkat a kormány rendőrei és bírái, és alig-alig látom, hogy használna az hogy beszélünk róla. Nem szeretném elfogadni azt, hogy a hazugság erősebb legyen ezeknél a szavaknál. Szinte egyetlen rendőrön sem volt azonosító, a tömegbe célzottan fejre lövöldöztek. 23-án egy srácot mellőlem lőttek ki, és vérzett a feje, semmit nem csinált, csak nézelődött. A Deák téren voltunk messze a rendőröktől. És nincs is értelme, hogy soroljam a szörnyű történeteket, mert aki nem akarja az úgysem érti meg, hogy milyen felháborító az egész. Elég azt hazudnia annak a görénynek a sajt tájon, hogy törvényes volt a rendőri fellépés, elég mindent tagadnia, és ezzel el is van intézve. Én bevallom, hogy ez engem rettentően frusztrál. Az hogy mindenki hazudik, hazudik, és hazudik. De van egy dolog ami sokkal inkább elszomorít. Ez pedig az, hogy sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy így normális a rendszer. A rendszer hazugságra épül, és sokan elfogadják, hogy ennek így kell lennie.
Minél jobban szorítják össze a társadalmat, belső nyomás annál erősebb lesz, és egyszer robbanni is fog, ha így megy tovább. "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" - mondta Antall József... hát lehet hogy végül mégis csinálunk.
Az a baj, hogy ezzel a politikával az uralmon lévők magukat lehetetlenítik el. Hogyan lehet úgy végrehajtani bármilyen törvényt, hogy az emberek fele ellenálló? Minden megvert, meglőtt, megalázott tüntető 10 új ellenállót jelent. Egyre többen és többen lesznek minden brutális fellépéssel. A tüntetők minden vereséggel csak erősödnek, a kormány és rendőrsége pedig minden győzelmével gyengül.

A 23-án tömegével történtek olyan rendőri intézkedések, amelyek törvénytelenek, és erőszakosak voltak. Megdöbbentett az, hogy mennyire nyíltan volt erőszakos szinte minden fellépésük. Például amikor berontottak egy étterembe és ütöttek vertek mindenkit, vagy az utcán, hogy tényleg válogatás nélkül verték az embereket. És aztán semmit el nem ismertek mindebből. Persze aki ott volt és látta, vagy ismerősét megverték, az tudja hogy ez nem igaz. De még mindig sokan inkább hiszik el a hazugságot, csak azért, hogy az a világ amit elképzeltek, és amit a TV-ben láttak, az nehogy összeomoljon. Meddig lehet hazudni? Meddig?

Mikor jön el az a pillanat, amikor a hazugságokból összetákolt vár összeomlik, mert már nem hiszik el az emberek? Igenis brutálisak voltak a rendőrök, és köztörvényes bűncselekményeket követtek el.

És nem a randalírozókat védem. Én csak azt szeretném kiemelni, ami számomra megdöbbentő és elfogadhatatlan. Randalírozók vannak minden demokratikus országban, ettől még nem kerül veszélybe a demokrácia. Azonban randalírozó rendőrök nincsenek egy demokráciában. Igen persze, tudom hogy nem demokrácia az ami most van, de azért leírom.
A biztonságot fenntartani nem a szabadság korlátozásával kell. És nem képmutatással.


Van aki erre most azt mondja: nem kellett volna ott lenni! Minek ment oda? A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy oszoljanak, el kellett volna menniük. Így nem kell csodálkozniuk azon, hogy kaptak egy kis verést.
Abszurd és nevetséges érvelés.
Ezt a logikát követve ha tilosba parkolok, és nem viszem el a kocsimat, amikor a rendőr erre felszólít, akkor nem kell csodálkoznom azon, ha szájba ver, aztán megrugdos a földön. Valakik - még a legjobb barátaim között is van ilyen - ellenállhatatlan kényszerét érzik annak, hogy indokot találjanak arra, hogy miért is volt jó az amit a rendőrök csináltak. Pedig nem volt jó.
És igen. 30 évvel ezelőtt például október 23-án mindenki elkerülte volna az olyan helyeket, ahol gyülekezést és rendőröket lát. Ma, véleményem szerint ez nem lehet elvárás. Természetesen ha valaki nem bejelentett demonstráción vesz részt, akkor számolnia kell a jogi következményekkel. De csakis a jogi következményekkel.


Van aki azt próbálja elmagyarázni, hogy a tüntetők hibája volt hogy a rendőrök durvák voltak, mert hogy köveket dobáltak, stb...
Aki ezt mondja az felmentést szeretne adni a törvénysértésre azzal, hogy egy másik törvénysértést nevez meg okként. Ezzel a logikával a kődobálóknak felmentésül szolgálnának a kormány által elkövetett bűncselekmények és hazugságok. Roppant elmés érvelés mondhatom...

Egyébként én már nem is vitatkozom erről. Fárasztó nyílvánvaló tényeken vitatkozni. A rendőrök tömegével követtek el bűncselekményeket 23-án. Miért kellene nekem ezt bizonygatnom? A saját szememmel láttam.
Arra jöttem rá, hogy vannak meggyőzhetetlen emberek. És lehet, hogy ezek az emberek még a saját anyjuknak is azt mondanák a vállukat kissé felvonva, hogy: Anyuka! Nem kellett volna odamenni! És ők valószínűleg nem vonnák felelősségre a törvénysértő rendőröket, azonban megveretnének minden csukjást és barikádépítőt. Sőt a bámészkodókat is. És amikor ezt hallom egyesektől, hogy "megérdemelték", meg hasonlókat, akkor rájövök, hogy a demokrácia az a népen múlik, és a rendszer olyan lesz mindig amilyenné teszik az emberek, és ha az emberek nem hisznek benne és nem akarják, akkor nem lesz demokratikus a rendszer. És tudom, hogy az erőszakmentes eszközök a legcélravezetőbbek, de mégis azt érzem néha hogy olyan szívesen odavágnék a hazug Görényi képébe és azon politikusok képébe is akik megköszönik a rendőrség munkáját ezek után, és akik marasztalnák ezt a rongy embert. És örülök, hogy ezt még leírhatom, bár lehet hogy hamarosan már ezt sem lesz szabad.
És tudom, hogy a kormánypártok politikusai közül is érzik sokan, hogy ez így nem jó, ez kiolvasható volt Fodor és főleg Gusztos legutóbbi nyilatkozatából is.
Könnyen lehet, hogy Petrétei nem fogadja el a görény nyugdíjaztatási kérelmét. Mindenesetre ilyen közutálatnak övendő rendőri vezetés mellett még hiteltelenebb lenne a folytatás, és még közelebb kerülne a kormány a bukáshoz. Véleményem szerint most kisebb veszteségek elfogadása vezethetne a túléléshez. Tehát politikailag szerintem hiba volna, ha marasztalnák a görényt. Szerintem a kormány bukását akarók, most annak szurkoljanak, hogy a görény maradjon a rendőrség élén.

Nincsenek megjegyzések: