2007. április 20., péntek

Ma Rékával Soros György könyvbemutatóján vettünk részt. Az esemény a Szabó Ervin Kvt. egyik giccses termében volt. Zártkörű rendezvény (először nem tudtuk, hogy hova kell menni, de a Könyvtár dolgozóinak sem volt ötlete), toporogtunk egy kicsit, aztán egy beavatott úr eligazított minket. Díszes terem, telt sorok, átlagéletkor ötven felett. Soros a terem sorai között régi barátoknak tűnő ismerősökkel beszélget.
Amikor kiderül, hogy melyik székben fog ülni, én is elhelyezem a kamerát, és elindítom a vételt. Az ablak erős szembefénye kicsit kellemetlen, de ez van, ezt kell venni. Nem volt uncsi, miért is lett volna az, érdekel hogy miről mit gondol. Bár Réka szerint kicsit "nagyapám a karosszékben politizál" stílusú a dolog. Néha egy-egy mondatnál - mint amikor az anrchistákról esik szó - összenézünk, és látom, hogy kuncogás rázza, mintha csiklandoznák a talpát.
Beépült anarchista riporterünk egy kérdést is feltesz egy fegyvereket is gyártó cég részvényeinek megvásárlásával kapcsolatban, amire Soros elmondja, hogy a tőzsde nem inmorális, azonban amorális hely, semmi köze az ember hitvallásához, és az erkölcshöz. Bár végül eladta ezeket a részvényeit, mert már kellemetlennek érezte politikai szerepvállalása miatt.
Szóval felvettük a beszélgetést. A végén még elkaptuk pár kérdés erejéig, és nagyon aranyos volt, készségesen válaszolt, Réka pedig 3 kérdést tett fel a sajtóval, az internetes sajtóval és a web2 alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban. Sajnos nem úgy készültünk hogy alkalmunk lesz személyesen interjúzni, egyébként biztos jobb kérdések is eszünkbe juthattak volna, de nem gond, mert az indy.media.hu olvasóit ez is érdekelni fogja.
Egyébként Soros új könyvének címe "A gyarlóság kora", és nem kell nehéz szövegre számítani, úgy íródott, hogy mindenki megértse, ami bizony nem dícséret, dehát ezek a könyvek szélesebb olvasótömegek véleményformálására íródnak.
köfönöm fépen

Nincsenek megjegyzések: