2007. március 16., péntek

Tegnap végigkövettem a tüntetőketz és az oszlatásokat az Oktogontól egészen az Erzsébet térig. Körülbelül 3000 tüntetőt tolt a rendőrség az Oktogontól a városközpont felé. A tüntetők egy része barikádokat emelt és felgyújtotta őket. Egy fekete ruhás srác győzködött egy másikat, hogy műanyag kukát ne rakjanak a tűzbe, mert környezetszennyező. De rárakták. Aztán jött a rendőri oszlatás, elsőként a könnygázzal, majd vízágyú, eloltják a barikádot, katonai teherautó tolószerkezettel felszerelve, ami utat csinál és eltolja a romokat. Jön az előrefutó ék, egy sétáló biciklit toló srácot lendületből elsodor egy rendőr, a fiú a földre kerül, és védekezőleg maga elé tartja a kezét, kamerázunk, szerencsére nem bántják. A rendőrök közé keveredünk a kis sárga mellényünkkel, az egyik kamerás kap egy pofont, és meglökik, úgyhogy szalad. Mi is követjük.
Az Erzsébet térnél ismét fejmagasságban lövik a gránátokat, legalább hármat, de lehet hogy többet is, egy srácot tarkón találnak, a mentő kijön és keresik őt, de nem tudom, hogy végül megtalálják-e. TUDÓSÍTÁSOM A hungary.indymedia.org-on
Még hazafelé útközben egy rendőr szemétkedni kezd velem, kipakoltatja a táskámat, nem hiszi hogy a sajtónak dolgozom, azt hiszi csak álca a sárga mellény, a mikrofon és a kamera. Amilyen alapállással ő másokhoz fordul, ugyanazt fogja kapni ő is viszont. Kérdezem tőle, hogy ez most intézkedés, vagy nem, mert ha csak szimpla beszélgetés, akkor nincs kedvem hozzá, de nem válaszol, csak mondja a magáét, hogy biztos nem is a hideg ellen hoztam magammal sálat. Azt pedig, hogy miért védekezek maszkkal és sállal a könnygáz ellen, amikor őt sem védi semmi, azt nem képes megérteni, a sisakom pedig külön szúrja a szemét. Gondolom az ilyenek lövik fejmagasságban a gránátot. Végül eltakarodik, még mormog valamit a foga alatt, hogy biztos hazudtam, meg hasonlók, aztán beáll kettes sorba a többiek közé, a sortól két méterre egy hajléktalan kiáltozik vezényszavakat, és láthatóan jól szórakozik: "Vigyázz, pihenj, ül, fekszik!".

Nincsenek megjegyzések: