2006. december 9., szombat

Ma a Moszkván a 18-as villamos megállójában egy kedves családnak próbáltam segíteni, akik azt tudakolták egy idősebb fószertől, hogy merre van Kelenföld. A bácsi a kérdést sem értette, de azért mutatta a rossz irányt. Odamentem és elkezdtem nekik magyarázni, hogy a 18-as ugyan nem viszi el őket végig, viszont ha elmennek vele a Gellért térig, és ott átszállnak a 19-esre, vagy a 49-esre, akkor a legjobb útvonalat választják. A férfi (aki a családban az apa volt) kicsit tanácstalanul nézett, mert hogy neki azt mondták, hogy a 18-as végig elviszi őket. Újra elmagyaráztam neki.
Aztán jött egy nő, aki éppen a táblától érkezett vissza, és határozottan kijelentette, hogy "ez a jó villamos, elvisz végig!"
Kelenföldig nem visz el, mondom mégegyszer.
A nő úgy néz rám, mint egy ufóra.
Lassan levágom, hogy ez a nő a férfi felesége, a férfira nézek, és látom, hogy tökéletesen hitelt ad a nő szavainak, aki épp ezt mondja: "van egy "xy utcai pályaudvar" nevű megálló, az lesz az.
Nézzék - mondom - nap mint nap járok arra, és biztosan tudom, hogy amennyiben a Kelenföldi Pályaudvarra szeretnének menni - a férfi bólogat - akkor a legjobb, ha felszállnak itt a 18-asra, aztán a Gellért téren, vagy utána egy-két megállóval átszállnak a 19 / 49-esre.
A férfi bólogat. A nő rám sem néz, csak dünnyög: "azt a bácsit megkérdezem".
Nem jobb elmenni metróval a Deák térig? - kérdezi a férfi.
Nem jobb, ez a legjobb, amit mondtam. Én is a Gellért térre megyek, és nem a Deák téren keresztül.

Na miután ezt ilyen szépen megbeszéltük, végre hajlandóságot mutattak rá, hogy felszálljanak a villamosra. Felszálltak, majd egy megálló múlva a Délinél újra a nő hangját hallom (a férje ott toporog mellette), és ezen a hangon éppen sietve szól a gyerekeknek. "Gyertek, leszállunk! Köszönjük szépen, tehát akkor itt kell leszállni?!" - "Igen, itt rögtön, és bla bla bla" - válaszolja valaki.

Hát jól van, ha ilyen hülye vagy... - gondolom magamban. De azért remélem jól eltévednek. Remélem olyan irányba mentek, hogy lekésik az utolsó vonatukat, és egész éjszaka ott dekkolnak az állomáson. Persze a nőci most azt magyarázza a gyerekeknek, hogy látjátok milyen jó, hogy nem arra mentünk amerre az a hülye srác mondta? Még elküldött volna minket rossz irányba... szerencse hogy megkérdeztem mást is...

Nincsenek megjegyzések: