2006. december 28., csütörtök

10.23. és a SZMK-ból kilépő 5 ember

A 10.23-ai események megítélése valószínűleg még hosszú évtizedekig fogja vita tárgyát képezni a magyar társadalomban. A rendszer további demokratizálódásának folyamatával egyidejűleg minden bizonnyal a közvéleményben is közeledni fognak az álláspontok, és a harag és düh elülte után mindenki egyet fog érteni abban, hogy a törvénysértéseket jogállami keretek között kell kezelni, és az állam oldaláról az erőszak illegális alkalmazását semmi sem indokolhatja.

Gyakorlatilag nincsen olyan demokratikusnak nevezett állam, amelyikben ne volnának időnként heves tüntetések és zavargások, kirakat betörések, autófelgyújtások és barikád emelések. Nincs ezen semmi csodálkozni való, ezt egy úgynevezett szabad országban a törvények adta keretek között volna csak szabad kezelni. A "szabadság rendje" amelyet állítólag az állam polgárai az államon keresztül biztosítanak, és amelynek megsértését erőszak szervezeteken keresztül és független bíróságon keresztül szankcionálnak, mindenkinek szigorú felelősség- és hatásköröket ír elő, amelyek megsértése kiszámítható következményekkel jár.

Egy szabad társadalom állampolgára tudja, hogy cselekedetei milyen reakciót válthatnak ki a rend fenntartóiból, és hogy milyen büntetésre számíthat. A rend fenntartásával megbízottak sem alkalmazhatják az erőszak eszközét saját belátásuk szerint, hanem csakis a törvényi keretek között, ellenkező esetben szintén büntetésre kell számítaniuk.

Jöhetnék nyugat-európai példákkal, és azzal, hogy hogyan történt a tömegoszlatás Párizsban azokon a tüntetéseken amelyeken részt vettem, de azt hiszem ezt éreznie kellene mindenkinek, hogy ártalmatlan és ártatlan embert bántani bűn, és teljesen mindegy hogy milyen politikai vagy vallási nézetei vannak. És ha a rend fenntartásával megbízottak teszik ezt, akkor nagy baj van.
Csak egy példát mondok: Párizsban a Place de la Republic-on körülbelül 6 órán keresztül dobálták a rendőröket a feldühödött külvárosi fiatalok, és közben felgyújtottak egy autót is a szemem láttára, beverték a kirakatokat, de a rendőrség csak olyan mértékben intézkedett, hogy a legálisan a téren tartózkodó többezres demonstráló tömegnek semmi bántódása ne essék, viszont a randalírozókat minél nagyobb arányban kézre tudják keríteni.

És nem igaz, hogy ez a többezres tömeg, vagy az amelyik a TV székháznál volt, erkölcsi támogatást adott volna a randalírozóknak, vagy éppen megerősítette volna őket tettükben. (mint ahogyan a rendőrség ezzel fenyegette meg a békés állampolgárokat, hogy tétlenül is bűnelkövetővé válhatnak, ha a téren tartózkodnak) Nem tettek mást, mint alapvető szabadságjogaikkal éltek, szabadon gyülekeztek. És éppen hogy a szakszerűtlen rendőri intézkedés volt az, ami ezt megakadályozta. Az ún. "randalírozók" miatt sem Párizsban, sem Athénban, sem Genovában, sem Lyonban, sem Londonban, nem akadályozta meg a rendőrség, hogy a "békés többség tüntessen", hanem inkább biztosították a feltételeket hozzá. Nem így Budapesten, a "Szabadság Fővárosában", ahol viszont mindenkit szétvertek, még nekem is könnygázt fújtak a szemembe és bepréseltek egy mellékutcába a békésen tüntető többséggel együtt.

A Szeretem Magyarországot klub azonban erről egy szót sem ejt.
Tessék csak elolvasni Somody Imre üzletember, a klub egyik vezetőjének nyilatkozatát:
„Meg vagyok győződve arról, hogy a többség – legyen Orbán vagy Gyurcsány híve - Magyarországon nem akar erőszakot. A rendőrség munkájáról nem kívánok állást foglalni, ez nem az én szakmám, de senkinek nem kívánom, hogy egy este azt várja, mikor törik be kővel a kávéháza ablakát, vagy mikor teszik tönkre az adófizetők pénzéből épített várost”


Az önelégültség sugárzik. Úgy csinál, mintha a többség csak Orbán és Gyurcsány hívekből állna, miközben kis túlzással a két kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány ilyen van, a többi állampolgár egyikőjükből sem kérne, igaz egy részük szavaz, mert azt hiszi, hogy a "kisebbik rosszra kell" leadnia a voksát. Ahhoz pedig, hogy a rendőrség munkájáról véleményt mondjon valaki, nem kell éppen szakembernek lenni. Itt például nem vélemény kérdése az, hogy kimondjuk, hogy ártatlan embereket ütöttek vertek a rendőröknek látszó tárgyak 19-én és főleg 23-án, hanem tény.

Gyakorlatilag Somody Imre megerősítette a kilépő öt személy állítását, miszerint a klub nem azzal foglalkozik, amire létrejött.

----------------------------------

Egy államban élünk, amely saját állítása szerint a "törvényes rendet" védi, de amely állam még a saját maga által állított törvények alapján sem működik törvényesen, és az általa meghatározott keretek között sem vonható felelősségre. Ez az állam képmutató, kiszámíthatatlan és önkényes, ez az állam nem a polgárok hasznára, hanem a belőlük kivált kisebbség, az oligarchia hasznára működik, és az oligarchia hatalmának fenntartását szolgálja. 10.23. után a legitimációs válság tovább lappang. Első tünetei megmutatkoztak idén ősszel, és ha a kezelés elmarad, még tovább súlyosbodhat a helyzet.

Nincsenek megjegyzések: