2006. május 18., csütörtök

RAGYA akció


Ezt a jó kis képet a tegnapi Radikális Gyaloglás miatt készítette a RAGYA. A Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződését blokkolták párszázan. Végre egy olyan flashmob, amit nem kizárólag önmagáért szerveztek, hanem célja is volt. Már korábban két csoportba osztotta valaki a flashmobokat: 1. hedonista fm 2. aktivista fm. Ez aktivista volt, és közben szórakoztató is (gondolom). Piroch Marcit bevitték, mert hangosbeszélőben igazgatta a dolgokat, aztán kiengedték. Meg igazoltattak is néhány embert azok közül, akik nem értek át a zebrán időben. (Kiváncsi volnék mi lenne, ha ezért a "lassúságért" mindig fenyítést osztanának. Mondjuk idős totyogós bácsiknak és néniknek.) Voltak civil rendőrök rettenetes színű öltönyökben. Hiába, a szabályzat az szabályzat, ha halványrózsaszín, akkor halványrózsaszín. Azt mondták magukról, hogy "túristák", és ezért kameráznak annyit. Az üggyel kapcsolatban újraindult a diskurzus civil körökben arról, hogy az NBH a zöld szervezeteket miért tartja hivatalosan is szélsőbaloldali szervezetként számon.

indy cikk
beszámoló + fotók
yahoo!news

A flashmob állítólag egy interneten megszervezett spontán gyülekezés. Azt nem tudom, hogy ami megszervezett, az mitől spontán. Szerintem ez az egész egy hülyeség. Ez nem spontán (vagy nem flashmob, vagy a fm alapból nem spontán). Ez egy közvetlen akció, ami szervezéstechnikailag különbözik egy nyílt bejelentett demonstrácótól, mégpedig abban, hogy nincsen bejelentve, nincsen felelőse, igaz hogy decentralizáltabban szerveződik, de azért mindig van a központban egy ötletgazda, és néhány ember, aki ezzel sokat dolgozott. Arról nem is beszélve, hogy erre az akcióra a sajtó is mozgósítva lett.
A hagyományos illegális demonstrációktól abban különbözik, hogy nagyon szűk időbeli korlátot szab magának. Végső soron a rendőrség ezért nem lép fel komolyabban ezek ellen az akciók ellen, mert kiszámíthatóbbak, és a szemükben biztonságosabbak. Ez viszont lehetővé teszi, hogy szélesebb réteget bevonjanak a szervezők. Ettől válik a villámgyülekezés népszerűvé. Mindegy, hogyan nevezzük: a célját, az eszközeit és az eredményét tekintve jó és kész. És már az is eredmény, hogy aki ott volt, az jól érezte magát, és ezt nem cél nélkül tette.

Nincsenek megjegyzések: