2006. május 13., szombat

Mexikó

Hamarosan közzéteszem itt Valentina Palma Novoa, a mexikói Altencoban letartóztatott független újságíró és egyetemi hallgató megrázó levelének fordítását. A német fordítást veszem alapul ehhez. A levélben Valentina leírja, hogy milyen brutális és embertelen bánásmódnak voltak kitéve letartóztatásuk közben, a levelet áthatja az ütlegelések okozta fizikai fájdalom, és az a lelki sokk , és lelki sérülés, amelyet az ilyen megaláztatásoknak kitett emberek kapnak.

Különösen fontosnak érzem, hogy a történtekről minél több embert tájékoztassak, hiszen magam is független újságíróként dokumentáltam a Francia Tavaszt.

Mexikóban május 4-én hirdetett forradalmat subcommandante Marcos.

ELŐZMÉNYEK: (fordítás német nyelvről)


Az 5 külföldit akiket a rendőrségi beavatkozás során vettek őrizetbe Atencoban, néhány perce eltűntek az Iztapalapából a nemzetközi repülőtérre vezető úton. Mindez történt a chilei Mario Alberto Aguirre Tomic-kal, aki a Nemzeti Történelmi és Antropológiai Iskolában tanult, valamint: a német újságírónővel Samantha Dietmar-ral, Maria Sostres Torrida-val, és Cristina Vals Fernandez-zel. Mindketten Spanyolországból jöttek. A filmkészítő, Valentina Palma Novoa Chiléből jött, éppen María Novaro-val dolgozott egy projekten, és a Centro de Capacitación Cinematográfica hallgatója volt.

Május 4-én reggel mindannyiukat letartóztatták, amint éppen megpróbálták filmre venni az egyetemi projekt számára és a szabad sajtó számára a San Salvador Atenco községben történt véres rendőri rajtaütést, amely bevetésben 5000 rendőri erő (községi, állami, és szövetségi) vett részt. A felvételeket a letartóztatás pillanatában lefoglalták, amikor a rendőri erők brutálisan megverték az 5 érintettet, annak ellenére, hogy semmilyen agresszív magatartást nem tanúsítottak és jól felismerhető igazolványt viseltek, amelyeken a szabad újságíró megjelölés volt olvasható.
A rajtaütés alatt, és egész nap a letartóztatott férfiakat és nőket állandóan verték, szexuálisan zaklatták és megerőszakolták. Sok súlyos sérült van, és 60 felett van az eltűntek száma, amelybe bele tartozik az említett 5 egyetemista és külföldi újságíró.

A bevándorlási hivatal megtagadta, hogy a felvilágosítást adjon az eltűntek tartózkodási helyét illetően, és világossá tette, hogy az érintettek sem náluk, sem más hivatalokban nincsenek őrizetbe véve.

A Valentina Palma (egy exchilei lánya) letartóztatásakor ordítani kezdte, hogy "Valentina Palma vagyok!". Ez egy begyakorolt szabály a diktatúrák korából (...) Ilyen esetben nem lehet valakit minden további nélkül eltüntetni, mivel az emberek a közelben észreveszik, hogy valakit letartóztattak. Valentina eltűnt a többi néggyel együtt, és mindannyian a nevüket kiáltották.

Nincsenek megjegyzések: