2006. április 3., hétfő

Egyikőtök írt egy hozzászólást, ami nagyon tetszett, mert érdekes gondolatok voltak benne, még ha a forradalomról nem is egyezik a véleményünk. Ezt a véleménykülönbséget azonban az is okozhatja, hogy a fogalmat különbözőképpen értelmezzük. A forradalom számomra egy folyamat, mely a világ jobbá válásához járul hozzá, és szabadságunkat alapozza meg, és e szabadság fogalom itt nem egy elérendő végpontot, hanem egy irányt szab meg számunkra. Végpont hiányában pedig mindig tovább és tovább kell haladnunk, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz, amit elérni teljesen soha nem fogunk. Ezért is állítom, hogy a forradalom mindenkor zajlik, és hogy a forradalom csak egy van, és ez a társadalom számára legfontosabb folyamat, a benne részt vevők pedig a társadalmi cselekvés legmagasabb szintjén állnak. De erről már bővebben is írtam korábban.
Szóval robinflownak köszönöm a fényezést!

robinflow said... (részlet)

Az olyan tudatos forradalmar, mint rokamoka, buzgon keresi mindenkor a mindenki szamara kedvezobb megoldasi lehetosegeket, es ez a kereses az, ami tobbe teszi szerintem a vilagot - akar eredmenyes a kozvetlen(!) hatasa, akar nem, ugyanis a "kereses" eredmenye hosszutavon mindenkepp maradando, mivel tobbe teszi a szemelyt epp ugy, mint altala, vagyis az o felismereseinek es tudasanak megnovekedese altal a tarsadalom egeszenek egyseges szellemiseget!


Egy másik vélemény, szintén köszönöm! Viszont üzenem sok százezer diáktársammal együtt, hogy "Monnyon le!":
Dominique de Villepin said...

Isten nem ver bottal...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Inkabb Petofi... De mindenesetre artova akkor torzul a buzgo forradalmar cselekedete, amikor mar nem keres tovabb, nem nyitott masok gondolkodasara, hanem a sajatjat akarja masokra eroltetni. Ha ugy erzi megoldast talalt, es annak kivitelezese a feladata, akkor mar nem forradalmar, hanem vezer, aki konnyen lehet, hogy tevutra tevedt (pl. Hitler elmeleteinek megfogalmazasa, amely elvezetett azok kivitelezesehez). Azonban a kereses, a torekves, a jobb let fele valo "vegtelen" kozeledes mind a nyitott, masok velemenyet tiszteletben tarto, igy veluk - mind nagyobb tomegekkel - harmoniara torekvo tudatallapot, amely igy mind nagyobb embertomeg allaspontjat kepviseli - es az univerzalis harmonia fele halad.
Rokamokat ugy tunik , egyenlore nem kell felteni:

"A forradalom számomra egy folyamat, mely a világ jobbá válásához járul hozzá, és szabadságunkat alapozza meg, és e szabadság fogalom itt nem egy elérendő végpontot, hanem egy irányt szab meg számunkra. Végpont hiányában pedig mindig tovább és tovább kell haladnunk, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz, amit elérni teljesen soha nem fogunk. Ezért is állítom, hogy a forradalom mindenkor zajlik, és hogy a forradalom csak egy van, és ez a társadalom számára legfontosabb folyamat, "

Ebbol is nyilvanvalo tehat rokamoka allaspontja, mely szerint a szabadsag sosem lesz egy meghatarozhato cel, aminek ha az ember alarendeli magat, elerheti azt - hiszen ezzel valtozik a szabadsag fogalom is. Hanem egy orok folyamat, amelyet az igaz hitu forradalmar uz, megalkuvas nelkul .