2006. március 9., csütörtök

Rókamóka Élővilág 1. rész


A véznaujjú makiból ma már csak néhány család maradt fenn. Ő valóban rosszabbul él évről évre, és az is igaz, hogy egyik napról a másikra. Egyedül Madagaszkáron volt őshonos, ahol egykor még 40-féle maki élt, ma már ezek fele kihalt. Az őslakosság nem bántotta őket, mert hiedelemviláguk szerint aki megöl egyet közülük, az hamarosan szintén meg fog halni. Ezért aztán sokáig békében éltek, és úgy hitték, hogy a lénynek földöntúli hatalma van. Leginkább azokat az erdőket kedveli, amelyek idősek már, és a fák magasra nőnek. De ezeket sajnos rendszeresen kivágták, így a makik élőhelye rohamosan pusztult. A plakáton feltüntetett 97, 4% persze nem pontos adat, az igazság 99,9 százalék felett lehet. Az viszont igaz, hogy természetes környezetben ma már Madagaszkáron nincs is jelen, csupán egy ahhoz közeli szigeten. Túlélése annak köszönhető, hogy 1966-ban átmenekítettek ide 11 példányt.

Ez az állatka olyan mintha több másikból volna összerakva, körülbelül akkora, mint egy macska, denevér fülei vannak, az emlői a hasán foglalnak helyet, nem a mellkasi részen, ami miatt egy kiadós ebéd után nem tudja megsimogatni a hasát, valamint kockásra sem fogja soha gyúrni. Úgy táplálkozik ahogyan a harkály - na persze nem az orrát veri bele a fába ütemesen. Gondoljuk csak el hogy is nézne ki szegény, ha folyton a fába kapaszkodva fejelné a fakérget. Hát elég hülyén. Ha így volna, akkor nem is kellene csodálkoznunk azon hogy ilyen kevés példány maradt belőlük. Persze nem kizárt, hogy ezt teszi olyankor, amikor nem látja őt senki. De inkább igaznak tűnik, hogy rendkívül hosszú középső ujja az, amivel kikapargatja a lárvákat és rovarokat a kéreg alól.
De ami számomra a legfurcsább, hogy fészkeket rak magának a fára. Egy egyed 2-5 fészekben lakik egyszerre (mint én jelenleg). Egyikből megy a másikba, váltogatja őket, vagyis: Interfészek lakó. Az már talán nem is meglepő, hogy nappal alszik, ilyenkor bezárja az ajtót, majd sötétedéskor felébred (ebben is hasonlítunk néha egymásra), kicseréli a face-ek (ejtsd:fészek) bélését, magyarán új ágyneműt húz.
Állítólag kinézetre olyan a foga, mint a hódnak.
Hosszú ujjaival előszeretettel túrja az orrát, csipázza a szemét, fésülködik, és kiszedi a zsírt a füléből (ebben kire hasonlít?). Ha nem hinnétek, hát itt a bizonyíték:
"Segítségével nemcsak vakarózni és fésülködni tudnak, hanem arcuk minden részét, a kényes szemszögleteket, fülkagylókat és az orrukat is tisztán tudják tartani." (sulinet.hu)

Akinek van még ötlete azt illetően, hogy vajon milyen állat található meg még a véznaujjú makiban (a harkályon, a denevéren, a macskán, és a hódon kívül), az nyugodtan írja meg hozzászólásként! Minden bejelentést kivizsgálunk.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elefánt. Egyértelműen elefánt.