2006. február 28., kedd

Bevonultak az oroszok

Ma bevonultak az oroszok. Kis hazánk a történelem során nem sokszor örülhetett annak, hogy az oroszokkal jó viszonyt ápolunk. Mert jó viszony volt, sőt felhőtlen is - mondták sokan. De amikor egy nagyhatalom és egy kis ország között felhőtlen a viszony, és vita nincs! , olyankor jobb bespájzolni, és készülni a télre. Vagy remélni, hogy nem adunk okot haragra.
Most Putyin, szakítva a régi orosz hagyománnyal, nem tankokat hozott, csak gázt, üzletembereket, befektetőket, és egyéb becsületes arisztokratákat, akiken mi - a magyar nép - csak nyerhetünk. Gáz az lesz. Eredeti értelemben biztosan, ha a jó viszony - értsd ahogy akarod - továbbra is fennáll. Hogy átvitt értelemben gáz lesz-e? A kérdés csupán az, hogy még nagyobb gáz lesz-e, mint most van. Magyarország képes lesz-e szuverenitásának legalább a látszatát fenntartani az USA és Oroszország kereszttüzében, úgy hogy közben az Európai Unióhoz szeretnénk tartozni.
Az orosz elnök látogatása alkalmával az ellene tüntető civileket messze eltakarították a környékről, és számukat is korlátozták. Tíz főben. A rendőrség úgy döntött, hogy csak tizen tüntethetnek.
Hogy milyen jogszabályra hivatkoztak ekkor, az számomra nem egészen tiszta. Ez nem más, mit a gyülekezési jog, és a szabad véleménnyilvánítás jogának nyílt megsértése. Persze azok után, hogy Oroszországból ki lettek tiltva a nemzetközi civil szervezetek, és a belső társadalmi szervezetek működését is immár friss törvény teszi lehetetlenné, tehát ezek után az ember nem csodálkozik a dolgon, de felháborodása annál nagyobb. Talán nem válik gyakorlattá ez nálunk is, bár a Nagy Medve példát mutat. Rossz példát.

A debreceni Critical Mass biciklis felvonulás szervezőinek a rendőrség megmondta, hogy be fogja tiltani a rendezvényt, ha nem fizetnek, ha jól emlékszem 100 ezer forintot.

Kevesen tudják, - mert az indymedia.hu-n kívül egyetlen médiaorgánum sem hozta le - hogy a Király utca 40. előtti demonstráción megjelent első hölgyet a rendőrség megbilincselve, kezét hátracsavarva vágta be egy rendőrautóba. Állítólag a hölgy közlekedési szabálysértést követett el azzal, hogy megállt a ház előtt kocsijával egy pillanatra, hogy egy asztalt kipakoljon. Ezután az elmondottakból valószínűsíthető, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek, de ez nem adhat okot az alább leírtakra, a megalázó és emberhez nem méltó bánásmódra.
Tehát a lány azt mondta, hogy rögtön arrébb áll, csak kiveszi az asztalt az autóból. A rendőr megint felszólította, hogy álljon arrébb most azonnal, majd a kocsinak szorította, alkarját a lány nyakára, mire ő szabadulni próbált a szorításból, a rendőr pedig kiáltott a többieknek: "Gyertek, fogtam egyet! Ez itt ellenállt! Bilicseljétek, vigyétek be!"
Ekkor még egyetlen másik tüntető sem volt jelen. A kocsiban aztán megalázták, ordítottak vele, és ocsmány szavakkal illették. Egyszerűen "Hülye picsának" szólították, és azt ordították az arcába: "Mi a faszt tüntettek itt!!? Az ittenieknek nincs pénzük felújítani, úgyis le kell bontani! Hülye picsa! Mi a faszt képzelsz?
„Hülye kis picsa, nehogy azt hidd hogy bármi esélyed van, hogy te itt most ellenállhatsz!”
Elvették a mobiltelefonját, és nem engedték, hogy telefonáljon. Nem voltak hajlandóak ismertetni a jogait sem. 1 óra 20 percet töltött a jardon, ahol a folyosón leültették, szintén ordítottak vele, és nem engedték, hogy felkeljen a helyéről.

Nincsenek megjegyzések: