2007. augusztus 15., szerda

Csemege rovat

Na jó, az éjszakai vécén dekkolást és közben lavorba hányást könnyen elkerülhettem volna, ha megnézem a szárított sárgabarack csomagolását, ahol jól láthatóan fel volt tüntetve, hogy E220-at tartalmaz.

Szerintetek sem normális ez, hogy az apró betűk közül nekem kell kisilabizálnom, hogy ha ezt az adott terméket most megeszem akkor meghalok-e vagy sem? Most éppen ráz a hideg, és nem tudom mikor kell megint a lavorért nyúlnom. Az emésztetlen sárgabarack darabkák pedig mint ezernyi vádló szempár merednek erre a világra, ami pont úgy fel van fordulva, mint az én gyomrom.

És ennek tetejébe, még van pofájuk ráírni a csomagolásra, hogy "elmór - a természet íze".

Kén-dioxid
Szerep: Antioxidánsok, Tartósítószerek, Térfogatnövelők
Hatás: allergén, kokarcinogén, bélpanaszok, nyálkahártya-irritáció, B12-vitamin-károsító, fejfájást okozhat
A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.
Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).

Csemege rovatunkban ma az elmór aszalt sárgabarack termékét mutattuk be. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csinálj magad lekvárt, mint a Messzelátók!
http://www.messzelato.hu/?q=node/113