2007. május 30., szerda

Ma egy rádióműsorban egy fickóval kellett beszélgetnem, aki a 100 közül az egyik zöld pártnak az elnöke. Nagyon hülyének tartotta az összes zöld szervezetet, aki szóba került és közben arról panaszkodott, hogy vele nem fog össze senki. (fura) Ez a fickó úgy volt zöld, hogy közben azt mondta: a bősi erőműnek meg kellett volna épülnie, a Zengőre radar kell, éljenek a városi mélygarázsok, stb. és különben is mit akarnak ezek az őrült aktivisták, mind csak akadékoskodunk, nem engedjük, hogy megépüljenek az autópályák, miért egy-két városi fával foglalkozunk, amikor írtják az erdőket, stb.

Jól szórakoztam, mert végre az összes primitív beszólást egy helyen és egy szájból hallhattam valaki olyantól aki szinte semmit nem tudott mondani arról, hogy ő maga mit tett eddig, és mindenre válaszolhattam is.
Az ilyen emberekre egyébként a mozgalomban már kitaláltak egy szót: "megélhetési zöld". Aki csak szavakban mondja, hogy zöld és környezetvédő, de még semmit nem tett le az asztalra, még semmilyen kampányban nem vett részt, viszont valahonnan van forrása ahhoz, hogy a céget, pártot, vagy szervezetét működtetni tudja. Ilyenek a "Reális Zöldek" is, meg még egy néhány formáció.

Azt még meg kellett volna kérdeznem, hogy melyik nyugati zöld pártok példájából táplálkoznak ők, és nyílván a német Zöldeket említette volna. Persze az igazság az, hogy annak a pártnak az alapítói is ilyen geci aktivisták voltak annak idején, mint mi.
Mint azt mindenki jól tudja, a 68-as nemzedékből nőtt ki számos vezéralakja a Zöldeknek, és a párt sok civil szervezetet integrált magába.
Érdekesség, hogy egy ideig még valami sorsolós szisztémát is alkalmaztak annak eldöntésére, hogy ki menjen a Bundestagba, és nem volt ritka a zöldek parlamenti képviselői között az egyszerű tanárember, vagy iparos sem, de pontosan nem ismerem a részleteket.
Na mindegy. Az ilyen megélhetési zöldekkel kár foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések: