2006. április 4., kedd

Demokrácia-cirkusz, és lerobbant Ikarusz

Országos sztrájk, általános mozgósítás.
Otthonra ezekből nem sok jut el a méjnsztrímbe. Éppen a demokrácia-cirkusz nagy előadására készülnek. Sokan csak nézik, néhányan tapsolnak, és van aki fújol. Egyszer az áldemokrácia álinformációi sodornak el a tömegmédián keresztül, most talán még hálás lehetsz, hogy ezt felváltotta a Duna és a Batthány téren az aluljáróba csöpögő víz.
Unalmas egy választás. Unalmas egy rendszer. Unalmas egy előadás. Persze nem kötelező nézned.
Depolitizálnak éppen. Négy évvel ezelőtt mindenkinek imádnia, vagy gyűlölnie kellett, most már az is elég ha csak elmegy "most, még egyszer" ixelni egyet, vagy elfogadja, hogy meg kell védenie az országot valakitől. Elég az is, ha csak szépen kifizeted a jegy árát még egyszer 4 évre ebben a cirkuszban, és reménykedsz, hogy a piros bohóc győz, mert a narancssárga az olyan hülye fúj!, vagy éppen fordítva.

-"Tudjuk, hogy nem szereted. Hidd el mi sem rajongunk érte, de rendszerünknek nincsen alternatívája. Lehet, hogy nem a legjobb, de nem találtak ki jobbat!"
Körülbelül ezekkel a szavakkal hazudják el tőled szabadságodat, hogy a politikai rendszer alternatíváiról szabadon alkoss véleményt. Ezzel a hazugsággal próbálják megakadájozni, hogy nyílt diskurzus induljon a témában. Nevetséges, hogy a politikai elit mit próbál meg politika címszó alatt eladni nem csak otthon, hanem a világ összes nyugati látszatdemokráciájában. A négyévente urnához hívott választó valójában nem tesz mást, mint hogy lemond saját hatalmáról egy elit és annak klientúrája javára. A rendszer ezzel az aktussal hárítja át saját maga problémáit egy-egy aktorra. Ez jelenleg olyan, mintha egy régi lerobbant Ikarusz-on az utasok a sofőrt hibáztatnák és váltogatnák periódusonként azért, mert ráz a busz. Ezen a buszon persze ablakok sincsenek, ezért azt sem tudjuk, hogy mi történik körülöttünk, és a sofőr is azt mond a kifizetett benzin áráról amit akar, mert nincsen, aki ellenőrizze.

Ne mondj le a hatalmadról! Ne vedd meg még négy évre a cirkuszjegyet! Sétálj ki, és vedd kezedbe a sorsodat! Önszerveződj!

A politika nem kafkai várak és titkos irodák homályában, hanem közöttünk születik! A demokrácia azt jelenti, hogy te magad részt veszel saját közösséged ügyeinek intézésében és alakítod sorsodat! A társadalom nem az, ahol az emberek atomizálva, egymástól függetlenül elszenvedői a hatalom akaratának. A társadalom az, ahol az emberek a közösség révén képesek felismerni saját érdeküket, és döntéseket hozni.

"A politikai élet legfőbb értéke a politikai szabadság." (Hannah Arendt) Ahol viszont nincsen pluralizmus, mert a politikát "nagyétvágyú" hatalmasok sajátítják ki, és az emberi közösségeket felbontják, a valóság helyébe a látszatot vetítik, az egyéneket sorban e vetített kép elé ültetik, ott a szabadság veszélybe kerül, mert a döntés többé nem az egyének sajátja. A döntés ma egy az emberi értékektől csontig letisztított gazdasági deduktív logika jegyében születik. A letompított emberek ennek megfelelő látszatokat bámulnak naphosszat, és hozzák meg döntéseiket négyévente. Kétségtelenül totalitarista rendszer ez, amelyben élünk, és amelytől a hatalmat is csak mi magunk vonhatjuk meg azzal, hogy nem lemondunk róla, hanem élünk a saját lényünkből áradó hatalommal.

Ezért tartom jó döntésnek az érvénytelenül szavazást, vagy a szavazástól való távolmaradást (én ezt teszem).

Az érvényes szavazás 9-én és 23-án reakció! Állj fel! Önszerveződj! A világ lehet más, a változás Te magad leszel, a forradalom pedig maga a változás!

1 megjegyzés:

obinándi írta...

Kisebb állam? Inkább több önszerveződés. Az államot maguk az emberek alkotják. A közösségben élő egyén képes felismerni az érdekeit és képviselni azokat, sokkal inkább mint egy távoli korrupt képviselő.
Egyébként még nem érted. Az embereknek nem kell mindenhez érteniük. Egyáltalán nem. Az már bőven elég, ha amihez értenek, azt a tudást lehetőségük van a közösség javára fordítani.
A politika ma - hogy divatos terminológiát használjak - hatékonytalan, mert hiányzik belőle a pluralizmus.

Tudom, hogy mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy kevesebb állam kell. Az "állambácsira". És ebben az értelemben tökéletesen egyetértünk. Az állam nem arisztokraták kapcsolatrendszerét kellene, hogy jelentse, hanem önszerveződő egyének, és önigazgató csoportok szerteágazó hálózatát. A politika ne felülről jöjjön, hanem alulról, az emberek között szülessen. Igen, ebben az értelemben kevesebb állam kell, de ezt nem törvények módosításával tudjuk elérni, hanem társadalmi átalakulással.

A távolmaradást pedig csak azoknak ajánlom, akik aktivitásukkal már bizonyítottak! Ha még nem, akkor a tömeg "megkövezi" őket.
Ugyanakkor nem értem, hogy miért kellene bárkinek is részt vennie ebben (a hülyeségben). A rendszerváltás előtt is ide-oda szaladgáltak a kiszesek, mint a besózott seggű tyúkok, hogy ki volt már szavazni és ki nem, és miért nem? Az akkori tudatos ellenzék azonban távolmaradt. Aki távolmarad, az ugyanúgy voksol. Ezzel is véleményt nyilvánít, mégpedig olyat, ami semmivel nem ér kevesebbet a többinél. Ha nem tudja megfogalmazni távolmaradásának okát, akkor ez mond el legtöbbet a rendszerről. Én büszkén bojkottálom a szavazást. Kevesen merik ezt ma megtenni, mert félnek a társadalmi elvárásoktól.
Ők pedig odafönt azt modják: El kell menned szavazni! A többit meg bízd csak ránk!
Köszönöm, én polgár szeretnék lenni, nem pedig 1 szavazópolgár. A szavazópolgár csupán fogyasztója a politikai piacnak. Az igazi polgár pedig alakítója a politikának.