2006. február 24., péntek

GMO nélkül


Ez egy konzerv-kukorica címkéje. Nem tartalmaz GMO-t (genetikailag módosított szervezet).
A márkajelzést elkentem.
Egyre nagyobb nehézséget jelent a vásárlókanak, hogy kiszűrjék a génpiszkált élelmiszereket. Ugyanis, bár a gyártókat és forgalmazókat ezügyben (nem elég szigorú) tövrvény kötelezi a jelölésre, azok mégsem szívesen tesznek eleget ennek. Vagy ha rá is írják, azt olyan pici betűvel teszik, hogy alig van, aki észreveszi. Így megfosztanak minket olyan információktól, amelyekre jogosan tartunk igényt. Köznapi értelemben átvernek minket. A vásárlóknak egyre nagyobb aránya kiváncsi arra, hogy mit is fogyaszt. Ezt a vásárlói igényt szolgálja ki a fenti címkén látható jelzés: GMO nélkül.

Az ellenőrzés nélküli génmanipulációt - amelyet génmódosítással foglalkozó cégek próbálnak a világra erőltetni - sokan nem jog nélkül sorolják a világ egyik legnagyobb biztonságpolitikai kockázatai közé. És itt messze nem csak a termékek élettani hatásairól van szó, kísérleti patkányok megnagyobbodott szerveiről, és kialakult antibiotikum rezisztenciákról, hogy a GM-szója bevezetése óta a szója-allergia 50%-kal nőtt, hanem azokról folyamatokról, amelyek ellenőrizetlenek és az ezzel foglalkozó kutatók számára is értelmezhetetlenek, és ismeretlenek; arról az óriási vegyszertömegről, amely a GM-növények termesztésekor általánosan alkalmazott, és amely gyakorlat fenntarthatatlanná teszi a termelést, tönkreteszi a földeket, és késöbb a hagyományos növények nem tudnak megmaradni a területen, csak a rezisztenssé tett GMO, és az elkorcsosult génállományú "szupergyomok". És legfőképpen arról van szó, hogy a termelés demokratikusan ellenőrizhetetlen óriáscégektől válik függővé, és a természetben visszafordíthatatlan folyamatot indít el.
Jelenleg elfogadhatatlan a terméshozam növekedésével érvelni a génmanipuláció mellett. Ezt egyetlen független kutatás sem erősíti meg, ellenben több is cáfolja. De még ha igaz is volna egy-egy esetben, a fő kérdés akkor sem ez, hanem az: Milyen áron?
A világon éhező 900 millió ember sem azért éhezik, mert a termelés nem elég hatékony. "A FAO (Food and Agricultural Organization), az Egyesült Nemzetek Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezete szerint a jelenlegi mezőgazdasági termelés bőven fedezi (120 %) a világ élelmiszerszükségletét."
Bővebben erről itt lehet olvasni: http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors

Nincsenek megjegyzések: